Daftar Harga Mesin Cuci 2 Tabung Semua Merk Terbaru April 2019

Mesin Cuci 2 Tabung Murah

Harga Mesin Cuci 2 Tabung – Ketika anda mendengar tentang mesin cuci pasti pertama kali yang keluar di pikiran anda yaitu mesin cuci pakaian , yap Mesin cuci adalah salah satu alat rumah tangga yang sangat dicari oleh masyarakat khususnya kaum ibu untuk mempermudah dalam melakukan pekerjaan rumah yaitu mencuci pakaian. Apalagi bagi orang yang tidak biasa dengan kegiatan yang ribet tapi menginginkan yang simple cepat dengan hasil yang memuaskan. Dengan adanya mesin cuci ini tentunya sangat membabtu sekali bagi para ibu untuk mencuci pakaian keluarga yang kotor dengan waktu yang terbilang cukup singkat dan membuat pekerjaan menjadi praktis.

Mesin Cuci 2 Tabung Murah
Mesin Cuci 2 Tabung Murah

Mengenai harga mesin cuci dua tabung sekarang ini yang dapat kita lihat dapat sedikit memudahkan masyarakat dalam mengetahui harga mesin cuci. Apalagi dengan jaman sekarang perubahan harga yang kita rasakan dapat dikatakan sangat cepat sehingga konsumen bingung dalam menentukan pilihan. Mesin cuci yang dijual dipasaran saat ini pun telah memiliki banyak jenis dan varian sehingga hal ini menuntut para konsumen untuk lebih jeli dalam memilih dan menentukan mesin cuci mana yang akan di beli. Untuk itu anda dituntut harus bisa memilih mesin cuci terbaik yang sesuai dengan kebutuhan anda.

Seiring dengan berjalannya waktu dan semakin berkembangna jaman dan juga teknologi, mencuci pakaian kotor dengan menggunakan mesin saat ini menjadi salah satu pilihan yang sangat praktis. Teknologi pada mesin cuci ini pun juga semakin hari semakin canggih dan berkembang pada jaman sekarang mesin cuci sudah memiliki berbagai jenis varian tipe dan fitur fitur yang banyak, salah satu yang akan dibahas kali ini ialah mesin cuci 2 tabung, mesin cuci yang bisa dikatakan memiliki harga paling murah diantara jenis mesin cuci lainnya. Karena mesin cuci ini mempunyai bentuk yang lebih besar jika dibandingkan dengan mesin cuci 1 tabung.

Mesin Cuci 2 Tabung LG
Mesin Cuci 2 Tabung LG

Pada dasarnya harga murah yang dimiliki oleh mesin cuci 2 tabung inilah yang mendorong masyarakat untuk lebih dipilih dibandingkan dengan mesin cuci 1 tabung. Harga yang relative jauh lebih murah menjadi daya Tarik utama di hati masyarakat untuk membeli mesin cuci 2 tabung ini. Mesin cuci 2 tabung ini adalah mesin yang paling banyak digunakan oleh masyarakat karena harga yang lebih terjangkau. Meskipun kekurangan mesin cuci ini ialah proses nya masih manual dan anda harus memindahan pada saat proses mengeringkan tapi tak lantas mengurangi niat para konsumen untuk tidak membeli atau tidak menggunakan mesin cuci 2 tabung ini. Mesin cuci 2 tabung ini sebenarnya juga memiliki banyak kelebihan yang perlu anda pertimbangkan antara lain : Hasil cucian jauh lebih bersih, Pemakaian listrik jauh lebih sedikit dan bias dikatakan hemat, Perawatannya sangat mudah, dan Harganya lebih ekonomis. Cara pengoperasian mesin cuci 2 tabun juga mudah : Rendam cucian dalam tabung yang berukuran lebih besar atau khusus mencuci, Mulailah proses pencucian dan pembilasan,langkah terakhir yaitu mengeringkan dengan cara memindah pakaian ke tabung yg lebih kecil khusus mengeringkan. Sebenarnya proses penggunaan mesin cuci 2 tabung ini sangatlah mudah. Hanya saja tidak sepraktis mesin cuci 1 tabung.

Mesin Cuci 2 Tabung
Mesin Cuci 2 Tabung

Berikut kami informasikan kepada anda yang sedang ingin membeli mesin cuci 2tabung tetapi bimbang dengan seri dan merk apa yang cocok bagi anda, anda dapat melihat ulasan harga mesin cuci 2 tabung dengan merk terkemuka seperti LG, Sharp, Samsung, Polytron, Sanyo dll

Daftar Harga Mesin Cuci 2 Tabung Semua Merk Terbaru

Varian Mesin Cuci 2 Tabung Harga
LG WP-600N Rp 1.800.000
LG P800N Rp 2.200.000
LG P850R Rp 2.200.000
Sharp ES-T65MW Rp 1.500.000
Sharp ES-T70S Rp 1.500.000
Sharp ES-T85CL Rp 1.900.000
Samsung WT75J8 Rp 2000.000
Samsung WT85JB Rp 2.150.000
Polytron PWM7565 Rp 1.300.000
Polytron PWM7567 Rp 1.400.000
Sanyo SW-740XT Rp 1.300.000
Sanyo SW-755XT Rp 1.350.000

Baca Juga : Daftar Harga Mesin Cuci Polytron Terbaru

Demikian di atas sedikit ulasan tentang mesin cuci 2 tabung semua merk, semoga dapat dijadikan bahan pertimbangan anda untuk memilih mesin cuci mana yang akan anda pilih, semoga bermanfaat. Sekian dan terimakasih !

Resepi Kek Aiskrim Kukus Mudah

kek aiskrim

Resepi kek Aiskrim – Assalamu’alaikum semuanya kembali lagi bersama kami admin swarmlit.com yang selalu membagikan berbagai resepi kek mudah. Kali ini kami akan membagikan resepi kek aiskrim kukus mudah dan sedap. Kek aiskrim ini adalah salah satu kek yang paling disukai oleh ramai orang, hal ini  kerana kek aiskrim mempunyai rasa kek yang sangat lezat dan memiliki tekstur mat gebu. Jadi tidak hairanlah jika ramai ibu – ibu yang mencari kek resepi aiskrim yang mudah. Kek Aiskrim kukus ini sangat sesuai dihidangkan untuk meraikan hari jadi orang tersayang di sekitar anda.

kek aiskrim
kek aiskrim

Kek aiskrim ini juga bisa dipadukan dengan berbagai rasa seperti tiramizu, coklat, oreo maupun kitkat. Apabila anda ingin membuat rasa tiramizu jadi pada resepi kek aiskrim tiramizu nya ditambahkan rasa tiramizu hal ini bertujuan suapya memiliki rasa tiramizu. Resepi kek aiskrim coklat, resepi kek aiskrim oreo, dan resepi kek aiskrim kitkat juga seperti itu juga, semua terserah anda ingin membuat rasa apa. Resepi kek aiskrim mudah ini bisa dibuat oleh siapa saja. Anda sudah mulai penasaran dengan resepi kek aiskrim secret recipe ? Langsung simak saja resepi kek aiskrim simple dan resepi kek hari jadi aiskrim di bawah ini.

Resepi Kek Aiskrim Kukus Mudah dan Simple

Bahan – bahan :

  1. Kekacang, bijirin atau hirisan coklat sebagai hiasan (ditabur atas kek)
  2. 2 perisa aiskrim kegemaran: Coklat/Vanila/Strawberi/Papermint/Karamel (dilembutkan)
  3. Kepingan biskut pilihan: Oreo/Digestive/Marie (dihancur kasar)
  4. Mentega (dicairkan)
  5. Plastik pembalut makanan (alas loyang)
  6. 1 loyang tin

Cara membuat kek aiskrim kukus simple :

  1.  Alas loyang dengan plastik jernih pembalut makanan terlebih dahulu supaya mudah mengeluarkan kek dari loyang kemudian.
  2. Masukkan kepingan biskut pilihan ke dalam plastik kemudian ketuk ia hingga hancur kasar menggunakan objek keras seperti batu lesung atau penggelek doh. (sukatan biskut adalah mengikut kelebaran loyang serta lapisan kek yang anda mahukan. Lebih besar dan lebih banyak lapisan kek, lebih banyak biskut yang perlu dihancurkan).
  3. Alihkan biskut hancur/ serbuk biskut tersebut ke dalam mangkuk besar kemudian curah mentega cair dan gaulkan kesemuanya sehingga sebati. Gaul sehingga serbuk biskut kelihatan berketul membentuk crumble.
  4. Ceduk sedikit campuran biskut tadi dan tabur ia menutupi dasar loyang. Tekan untuk memampatkan serbuk biskut berkenaan agar hasil kek nampak kemas dan cantik.
  5. Setelah itu, lapiskan ia dengan aiskrim pilihan tadi.
  6. Lakukan dalam keadaan berselang (aiskrim, serbuk biskut, aiskrim, serbuk biskut) sehingga ke permukaan loyang. Pastikan anda telah mengeluarkan aiskrim dari peti ais 10 minit lebih awal sebelum anda mula membuat kek ini. Jangan panik jika ais krim menjadi lembut kerana tekstur begitu memudahkan anda untuk meratakannya di atas lapisan serbuk biskut. Lapiskan bahagian atas sekali dengan aiskrim sebelum taburkan kekacang, bijirin atau hirisan coklat untuk rasa rangup enak.
  7. Tutup loyang dengan plastik sebelum biarkan ia membeku dalam peti ais selama beberapa jam.
  8. Siap! Keluarkan kek aiskrim anda dari loyang dan nikmatinya sebagai pencuci mulut atau sebagai kek hari jadi bagi meraikan hari jadi orang tersayang.

Baca Juga : Resepi Kek Black Forest Kukus Sukatan Cawan

Sekian artikel tentang resepi kek aiskrim mudah dan simple, semoga dengan dibuatnya artikel ini memberikan manfaat untuk anda semua yang telah membaca artikel yang satu ini. Terima kasih dan selamat mencoba.

Resepi Kek Butter Kukus Sukatan Cawan

kek butter kukus

Resepi Kek Butter Kukus – Assalamu’alaikum kembali lagi bersama kami swarmlit.com yang selalu membagikan berbagai resepi kek mudah. Kali ini kami akan membagikan resepi kek butter kukus sukatan cawan lezat. Semua orang pasti suka kek  kukus butter ini kerana ini mempunyai rasa yang sangat enak dan boleh membuat anda ketagih apabila anda sudah makan kek. Jadi, saya cadangkan anda untuk mencuba kek yang satu ini. Resepi butter kek kukus adalah sangat dicari-Cari dan banyak orang-orang yang mahu belajar resepinya. Ini adalah kerana dalam kek butter kukus mempunyai rasa yang sangat lazat dan panjang tekstur adalah mat gebu. Kek yang satu ini sangat sesuai dihidangkan apabila terdapat acara Keluarga, kajian atau arisan acara. Di samping itu, Kek yang satu ini patut menjadi makanan ringan untuk mengiringi tetamu dalam dan rutin harian anda.

kek butter kukus
kek butter kukus

Resepi kek butter kukus mudah ini bisa dibilang simple. Hal ini dikarenakan kek butter kukus ini bahan – bahan yang digunakan tidak terlalu banyak sehingga simple dan cara membuatnya pun sangat lah mudah jadi semua orang pun  bisa untuk membuat kek butter kukus ini. Resepi kek butter kukus sedap ini sudah kami coba sebelumnya dan memiliki rasa yang enak. Apabila anda mengikuti resepi yang kami buat dijamin resepi kek butter kukus paling sedap. Anda sudah penasaran dengan resepi kek kukus butter ? Langsung simak saja resepi butter kek kukus.

Resepi Kek Butter Kukus Sukatan Cawan 

Bahan – Bahan :

  1. 4 biji telur
  2. 125 gram gula castor
  3. 1/2 sudu ovalette
  4. 1 sudu susu pekat manis
  5. 200 gram butter (mentega)
  6. 190 gram tepung gandum
  7. 1 sudu teh esen vanila

Cara membuat kek butter kukus sukatan cawan :

  1. Satukan telur, gula, dan ovalette dan pukul sehingga putih dan pekat.
  2. Setelah itu, masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi.
  3. Di dalam bekas yang lain, satukan butter dan susu pekat manis. Kacau sehingga lembut dan sebati.
  4. Masukkan adunan butter dan susu pekat manis tadi ke dalam adunan tepung dan kacau sebati.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak dan kukus adunan selama 50 minit atau sehingga Kek Butter telah masak.

Nb : jika anda ingin variasikan Resepi Kek Butter Kukus Mudah Dan Gebu ini, anda boleh tambahkan satu sudu kecil esen lemon atau perasa esen yang lain untuk aroma kek yang lebih wangi dan pasti menyelerakan.

Sekian artikel tentang resepi kek butter kukus sukatan cawan semoga dengan dibuatnya artikel ini membawakan manfaat untuk anda semua. Ingat apabila pertama kali anda membuat kek yang satu ini dan memiliki rasa yang kurang enak tetap lah mencoba karena untuk menghasilakan rasa kek yang enak itu membutuhkan ketelitian dan ketekunan dalam membuatnya untuk menghasilkan kek yang sangat enak. Selamat Mencoba.

Resepi Kek Oren Moist Lembab

resepi kek oren moist

Resepi Kek Oren Moist – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua. Kali ini kami dari swarmlit.com kembali untuk membahas berbagai resepi kek mudah. Kali ini kami akan membagikan resepi kek oren moist dan sedap. Kek oren ini mempunyai rasa yang sangat lazat dan mempunyai tekstur yang mat gebu sehingga ramai orang yang suka akan kek yang satu ini. Ini membuatkan kami ingin berkongsi resepi kek oren sunquick lembab. Resepi kek oren lembab mempunyai rasa yang sangat lazat dan mat gebu. Tetapi sebelum kita berkongsi resepi kek oren lembap kukus kami telah cuba untuk membuatnya terlebih dahulu dan selepas itu kami hanya berkongsi resepi kek oren sunquick lembab untuk anda semua.

resepi kek oren moist
resepi kek oren moist

Resepi kek butter oren moist boleh dikatakan sangat simple dan mudah. Hal ini dibuktikan oleh sedikitnya bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek oren ini dan bagaimana untuk membuat ia mudah mana-mana tidak memerlukan apa-apa secara khususnya. Bagi anda yang ingin cuba membuat kek oren lembap kami menyediakan resepi kek oren moist mat gebu di bawah. Jadi, jika anda ingin mencuba membuat resepi kek oren sunquick lembab tidak pusing – pusing memikirkan bahan-bahan yang digunakan dan bagaimana untuk membuat apa-apa bagaimana, kerana kami telah menyediakan resepi kek oren coklat moist yang terdiri daripada bahan-bahan yang akan digunakan untuk cara-cara membuat kek oren lembap ini, Langsung simak saja resepi kek oren moist lembab dibawah ini.

Resepi Kek Oren Moist Lembab

Bahan – Bahan :

  1. 2 biji telur
  2. 2 cawan tepung gandum*
  3. 1 biji buah limau sunkist
  4. 1 sudu besar baking powder*
  5. 1 cawan minyak canola
  6. 1 cawan gula halus

(*) diayak bersama

Cara membuat kek oren moist lembab :

  1. Kupas kulit dan buang biji serta urat putih di tengah tengah. Kulit diparut sedikit untuk aroma. Masukkan ke dalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit sedikit sambil dikacau. Akhir sekali, masukkan juga parutan kulit oren dan kacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris atau kertas kek.
  4. Bakar pada suhu 170C selama 40 minit hingga 1 jam atau hingga masak.

Baca Juga : Resepi Kek Gulung Mudah Sukatan Cawan

Demikian artikel tentang resepi kek oren sunquick lembab semoga dengan dibuatnya artikel ini membawakan manfaat untuk anda semua yang telah membaca artikel ini. Ingat jangan menyerah jika ketika anda membuat kek oren pertama kali memiliki rasa yang kurang sedap dan lezat tetaplah belajar sampai anda bisa membuat kek oren moist ini memiliki rasa yang sedap dan memiliki tekstur yang sangat lembut. Selamat Mencoba

Resepi Kek Black Forest Kukus Sukatan Cawan

kek black forest

Resepi kek black forest – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua. Bagaimana kabar anda semua ? Tentu baik bukan ? Alhamdulillah hari ini kami masih diberi kesehatan sehingga kami bisa kembali lagi untuk membahas berbagai macam resepi kek mudah. Hari ini kami admin swarmlit.com akan membahas dan membagikan resepi kek black forest. Siapa yang akan tidak tahu dengan resepi kek black forest secret recipe ini? Sudah tentu semua orang tahu tentang ini roti tekstur baik yang dimiliki dan rasa kepunyaan roti ini. Resepi kek black forest kukus ini boleh dikatakan mudah mudah sukar sejak resepi kek black forest mudah ini mempunyai banyak bahan-bahan yang digunakan. Tetapi anda semua tidak perlu bimbang kerana kami telah menyediakan resepi kek black forest step by step menjadikan ia mudah bagi anda untuk membuat kek black forest yang satu ini. Terus rujuk kepada resepi kek black forest sedap  dan resepi kek black forest mat gebu di bawah.

kek black forest
kek black forest

Resepi Kek Black Forest Kukus Sukatan Cawan

Bahan – bahan :

Bahan A :

  1. 100g gula kastor
  2. 1st esen vanila
  3. 1/2st baking soda
  4. 50g minyak jagung @ minyak masak
  5. 1/2st baking powder
  6. 3 biji kuning telur Gred A @ 4 biji kuning telur saiz sederhana
  7. 120g tepung naik sendiri

* Campur semua dalam mangkuk mixer dan gaul rata guna senduk [email protected] sampai sebati.

Bahan B :

  1. 120g air masak, panas
  2. 30g serbuk koko

* Campur semua Bahan B dalam satu bekas dan gaul hingga sebati serta hancur semua serbuk koko. Ketepikan.

Bahan C :

  1. 1/4st cream of tartar – optional
  2. 60g gula kastor
  3. 3 1/2 biji putih telur Gred A @ 4 1/2 biji putih telur saiz sederhana – ku guna 3 Gred A

Hiasan :

  1. 100g – 200g dark pitted cherries @ cherry pie filling @ blueberry filling
  2. Secukup chocolate curls @ parutan coklat
  3. Cherry merah bertangkai @ maraschino cherries
  4. 300g -500g @ 1C -2C fresh cream, dipukul kaku

Cara membuat Kek black forest kukus :

  1. Panaskan oven 175C. Sediakan loyang bulat 8″ atau 9″ (ku guna 8″) dan lengser serta alas dasar dan tepinya dengan baking paper. Ketepikan.
  2. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A, gaul hingga sebati (saya guna spatula je, lenyek-lenyekkan adunan pada dinding dan dasar mangkuk mixer sampai betul-betul sekata).
  3. Dalam bekas bersih tanpa sebarang minyak atau kuning telur, pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan sedikit gula kastor. Pukul hingga bertanduk sambil dimasukkan baki gula sedikit demi sedikit (pukul sampai putih berkilat dan bila mangkuk mixer diterbalikkan, tiada adunan meleleh atau jatuh).
  4. Kaup balikkan meringue (adunan putih telur tadi) perlahan-lahan ke dalam adunan coklat. Kaup balik perlahan-lahan dan jangan terlebih kacau.
  5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar 175C, 50-55 minit atau hingga lidi dicucuk ditengah kek keluar tanpa adunan melekat padanya.
  6. Terlangkupkan kek atas redai kek dan sejukkan pada suhu bilik. Untuk mudah membelah kek kepada 3 lapisan, balut kek yang sudah sejuk dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk untuk 2-3 jam atau semalaman. (NB:Tujuan balut kek dengan cling wrap untuk kekalkan moisture/kelembapan kek sponge. Kek sponge mudah kering lebih-lebih lagi jika disimpan terlalu lama dalam keadaan ‘togel’ dalam peti sejuk. Untuk kek ni saya skip sebab terlupa- kes lama tak buat layer kek, haha- memang rasa perbezaannya kalau simpan 24 jam tanpa deco dalam peti sejuk).
  7. Belah kek kepada 3 lapisan menggunakan pisau bergerigi @ serated knife. Sapu fresh cream pada lapisan kek pertama. Kemudian sudukan blueberry filling di atasnya. Tutup dengan lapisan kek ke-2 dan ulang lagi langkah sapu fresh cream dan meletakkan filling. Akhir sekali tutup dengan lapisan kek terakhir.
  8. Salut seluruh kek dengan lebihan fresh cream dan hiaskan dengan chocolate curls dan cherry merah bertangkai.

Baca Juga : Resepi Kek Lapis Cheese Coklat Kukus

Sekian artikel tentang resepi kek black forest kukus mudah dan semoga dengan dibuatnya artikel ini anda anda semua dapat membuat kek black forest untuk orang – orang kesayangan anda. Selamat Mencoba.