Resepi Kek Lapis Cheese Coklat Kukus

kek lapis cheese

Resepi Kek Lapis Cheese – Assalamu’alaikum salam sejahtera untuk semua. Alhamdulillah kami masih diberi kesehatan sehingga kami admin dari swarmlit.com bisa membahas tentang resepi kek lapis cheese serawak dan resepi kek lapis cheese coklat chip. Siapa yang tidak tahu kek lapis? Sudah tentu bagi masyarakat lapis kek serawak pasti tentang perkara ini.  Kek lapis keju adalah orang-orang yang sangat enak dan lembut supaya kita akan berbincang dan berkongsi resepi kek lapis kukus keju coklat mangkuk latar belakang dan sudah tentu dengan bagaimana membuatnya. Kek lapis cheese selain daripada mempunyai tekstur yang lembut dan yang pasti ia mempunyai rasa baik tetapi kek ini boleh menjadi ringan bahan-bahan yang boleh menemani anda itu akan sibuk.  Jenis kek ini mempunyai dua perisa coklat rasa dan rasa iaitu keju, tetapi kita akan membincangkan tentang rasa kejunya dan pembuatan adalah juga masalah yang sama, yang membezakan ia adalah apabila mencampurkan perisa ke dalam adunan. Bilakah kek lapis keju maka sudah tentu di jadi bercampur-campur dengan keju. Dan sebaliknya jika rasa coklat akan bercampur dengan rasa coklat pada adonanya.

kek lapis cheese
kek lapis cheese

Resepi kek lapis kukus keju boleh dikatakan yang mudah dan bahan-bahan yang digunakan sudah tentu juga sangat mudah untuk mencari di pasaran, bukan sahaja bahan yang mudah didapati di pasaran, cara-cara membuat kek sandwich cheese yang juga adalah sangat mudah dan ringkas. Resepi kek lapis keju sedap coklat ini sudah kita dicipta lebih awal tentunya dijamin sedap. Saya benar-benar rasa baik atau sama ada kek itu adalah  semata-mata anda apabila kalian sangat pandai memasak hasilnya akan pasti lazat kek tetapi apabila anda sedang belajar atau cuba untuk masak sudah tentu merasakan awal akan seksa yang amat besar, tetapi tidak apa itu kerana pembelajaran memerlukan satu proses. Tidak mempunyai resepi kek lapis cheese coklat

Resepi Kek Lapis Cheese Sukatan Cawan 

Bahan – Bahan :

Bahan A :

  1. 1 sudu besar air
  2. 250 gm cream cheese
  3. 60 gm gula halus
  4. 1 biji telur
  5. 1 sudu besar tpng gandum

Cara membuat Adonan A :

  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.

Bahan B : 

  1. 1/2 cawan air panas didih
  2. 1/2 cawan minyak jagung/masak
  3. sedikit garam
  4. 1 sudu kecil baking soda
  5. 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  6. 1 cwn gula halus
  7. 1 cwn tpng gandum
  8. 2 biji telur
  9. 3 sudu besar sebuk koko
  10. 1/2 sudu kecil baking powder ( bahan2 perlu diayak dulu)
  11. 1 sk vanilla

Cara Membuatnya :

  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian

Cara memasak :

  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
  2. Guna api sederhana je. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Baca Juga : Resepi Kek Gulung Mudah Sukatan Cawan

Itu lah tadi artikel tentang Resepi kek lapis cheese Semoga artikel ini bermanfaat untuk kalian semua.

Selamat Mencuba

Resepi Kek Sedap dan Mudah

Kek sedap

Resepi kek sedap – Assalamu’alaikum salam sejahtera. Resepikekmudah.com akan berkongsi resepi kek mudah dan sedap dan yang pastinya bukan sahaja resepinya akan tetapi dengan cara-cara membuat kek sedap ini. Kek pelbagai jenis pelbagai rasa nya, dan pelbagai cara untuk membuatnya. Terdapat pelbagai perisa seperti kek oren, kek coklat, kek pisang dan ramai yang lain berbagai-bagai perisa. Semua kek dalam dan bahawa membezakannya yaitu bagaimana membuatnya dalam proses adunan untuk menentukan persaianya seperti kek coklat, sudah tentu akan berbeza dengan kek ini kerana kek coklat untuk mempunyai rasa coklat pasti akan ditambah dengan coklat dan sebaliknya kek oren akan dapat rasa oren akan bercampur dengan oren dapat mempunyai rasa oren.

Kek sedap
Kek sedap

Resepi kek mudah dan sedap ia mudah dibuatnya dan simple. Resepi kek sedap dan lembut tentu kebanyakan anda mahu ini adalah kerana ramai orang membuat kek tetapi tidak menghasilkan kek sedap dan lembut tekstur biasanya menyebabkan kek bantat dan kadang-kadang juga tidak menyenangkan. Oleh itu kami telah menyediakan resepi kek paling sedap dan resepi kek sedap dan lembut kaya rasa antara resepi kek coklat mudah dan sedap hingga resepi kek oren sedap. Resepi kek terkini yang sedap ini dijamin kerana kami telah cuba jadi pastinya bergantung pada anda sendiri bagaimana untuk melakukannya. Jika anda mengikuti cara kita membuat pasti akan menghasilkan kek sedap dan lembut. Kita telah pun menyediakan resepi kek terkini yang sedap beserta bahan-bahan yang digunakan dan cara membuatnya secara langsung di bawah, sila rujuk kursus.

Resepi Kek Mudah dan Sedap Terkini

Bahan – Bahan :

  1.  1 Cawan Minyak Jagung
  2. 1 Sudu Serbuk Vanilla
  3. 1 Cawan Susu Cair
  4. 1 1/2 @ 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
  5. 1 Biji Telur
  6. 1 Cawan Gula Kastor
  7. Perisa / Serbuk Koko/ Buah (Ikut Suka)

Cara Membuatnya :

  1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
  2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan minyak, susu dan serbuk vanilla. Gaul sebati.
  4. Masukkan perisa yang disukai. Samada cecair / serbuk / buah.
  5. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
  6. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.
  7. Kukus selama 1 jam / Bakar (180’c) selama 45 minit.

Baca Juga : Resepi Kek Kukus Buah Buahan Sukatan Cawan

Tips Tambahan dari kami :

  1. Kalau bakar guna oven yang build in kat kabinet just guna 150’c je yer.
  2. Bagi perisa berserbuk seperti, serbuk koko, atau pun perisa dari buahan diblend seperti, kurma atau carrot, kurangkan tepung kepada 11/2 cawan.
  3. Kurangkan gula kepada 3/4 cawan jika tak suka manis sangat.
  4. Kalau tak ada serbuk vanilla, gantikan dengan esen vanilla. BW guna serbuk vanilla sebab ianya lebih wangi, dan tidak pahit jika masukkan lebih.
  5. Kalau tanak guna telur pun boleh, tapi kek nanti cam senang berkecai sikit la.
  6. Untuk perisa, boleh gunakan perisa dalam botol kecil tu. Juga boleh masukkan perisa berserbuk seperti serbuk koko atau serbuk kopi. Boleh juga masukkan buah dan sayur yang dikisar contohnya, pisang, karot, daun pandan dan kurma (pastikan kisar bersama secawan susu tu, jangan masukkan air tambahan)
  7.  Susu boleh digantikan dengan susu segar. Ataupun susu tepung bancuh dengan air je.
  8.  Kalau guna tepung gandum, campurkan 1 sudu teh baking powder.
  9. Kalau guna mixer, tak perlu tapis adunan dengan penapis kerana adunan sudah sebati.
  10. Tepung dimasukkan sedikit demi sedikit. Kurangkan tepung jika bancuhan adunan agak pekat. Kuantiti tepung yang sesuai antara 11/2 – 2 Cawan sahaja. Untuk kek yang dibakar, kurangkan sedikit tepung.

Demikian artikel memberi satu kek resepi mudah dan sedap, mungkin berguna untuk adik-beradik saya semua

Resepi Kek Keju Kukus Mudah Sukatan Cawan

resipi kek keju kukus

Resepi Kek Keju Kukus – Assalam’alaikum dan Salam sejahtera untuk kita semua. Kami akan menyediakan swarmlit.com dari admin resepi kek kukus keju dan bagaimana untuk membuatnya. Keju kukus kek banyak di Malaysia sebaik sahaja jenis dan rasanya kek coklat keju cair, kukus, pandan kukus kek keju cair dan oreo cheese kek kukus. Keju kukus kek Resipi malaysia pasti  tak kalah seda dengan resepi kek keju jepun kukus. Semua resepi kek keju  kukus  dan bagaimana untuk menjadikannya hampir sama yang membedakan daripada resepinya adalah dari segi kek keju kukus sendiri. Adakah terdapat apa-apa rasa kek kukus Tempahan disukai semua orang yaitu kek coklat cheese kukus. Resepi kek coklat cheese leleh kukus ni bercampur dengan coklat yang menyebabkan kek coklat cheese kukus menjadi enak dan sedap, kek keju coklat  bukan sahaja paling banyak menjadi pilihan tetapi ada satu rasa yang juga lebih disukai oleh rakyat, kek pandan kukus cheese leleh . Secara umum resepi kek pandan kukus cheese leleh  adalah hampir sama seperti resepi kek coklat cheese kukus meleleh yang membezakan adalah resepi kek pandan kukus cheese leleh yang dicampur dengan pandanus bukan dengan coklat.

resipi kek keju kukus
resipi kek keju kukus
Resepi kek cheese leleh kukus sukatan cawan sangat mudah dan tidak membuat akak pening. Resepi kek kukus keju mudah dibuat dan bahan-bahan yang digunakan juga sangat mudah. Semua hidup akak niat untuk menjadikannya kerana ia merupakan salah satu faktor yang boleh membuat satu keju kukus ke dalam kek yang lazat. Berikut adalah bahan-bahan dan cara-cara membuat kek keju kukus marjerin menjadi cair.

Resepi Kek Keju Kukus Mudah Sukatan Cawan

Bahan – bahan kek keju kukus :

  1. 150 gram cream cheese ( krim keju ape – ape jua jenama)
  2. sedikit sugar powder untuk hiasan
  3. 60gram tepung gandum
  4. 10gram tepung kastard ( kami orang guna jenama bird custard)
  5. 1 sudu besar jus lemon
  6. 40 gram mentega
  7. 1 sudu kecil esen vanila ( jika ada ) – hari tu ros tak letak sbb esen vanila dah habis
  8. 4 biji telur ( asing putih dan kuning) telur
  9. 100 ml whipping cream
  10. 70 gram gula ( gula dibahagi dua bahagian, separuh untuk meringue separuh untutk diputar bersama krim keju nantinya ).

Nb : penggunaan tepung kastard tu menaikkan lagi seri kuning kek ni nanti, eksperimen kami berjaya dan kami kongsikan resepi dan cara membuat kek  semua, semoga dapat membantu dan memanfaat ya

Cara membuat kek keju kukus :

  1. Pertama Sekali, Panaskan Pengukus, Kemudian Di Dalam Bekas Adunan, Campurkan Krim Keju, Separuh Kuantiti Gula Dan Mentega, Putar Hingga Semua Bahan2 Lembut Dan Gula Agak Hancur.
  2. Kemudian Putar Kuning Telur Hingga Agak Berbuih
  3. Selepas Itu Masukkan Dalam Adunan Krim Cheese Tadi, Putar Lagi Hingga Semuanya Sebati.
  4. Masukkan Tepung Gandum Sedikit Demi Sedikit Dan Putar Hingga Semuanya Sebati.
  5. Masukkan Pula Tepung Castard. Putar Lagi.
  6. Selepas Itu Masukkan Pula Jus Lemon.
  7. Serta Whipping Cream Putar Lagi Dan Pastikan Semua Nya Sebati.
  8. Di Dalam Bekas Adunan Yang Lain, Putar Putih Telur Hingga Agak Berbuih.
  9. Kemudian Baru Masukkan Baki Gula.
  10. Putar Sehingga Putih Telur Menjadi Meringue,( Langkah Ini Penting Dan Pastikan Putih Telur Betul2 Kembang)
  11. Bahagi Meringue Pada 3 Bahagian Dan Campurkan Dalam Adunan Krim Keju Tadi, Campurkan Sedikit Demi Sedikit Meringue Dan Pastikan Meringue Sebati Dalam Adunan Tepung Krim Keju. ( Cara Kaup Balik Menggunakan Spatula, Masa Ni Jgn Guna Hand Mixer Takut Overmix)
  12. Alas Loyang Kek Ber Ukuran 18cm Dengan Kertas Minyak Dan Pastikan Bahagian Tepi Loyang Di Alas Juga Dan Lebihkan Sedikit Ukuran Nye Di Tepi Itu, Tuang Adunan Kek Keju Di Dalam Loyang. Tutup Dan Balut Atas Loyang Dengan Aluminium Foil Bagi Memastikan Tiada Air Kukusan Jatuh Pada Permukaan Kek Nnt, Akhir Sekali Kukus Kek Keju Selama 40 Minit Hingga 1 Jam.
  13. Tutup Api Dan Biarkan Kek Didalam Pengukus Selama 10 Minit Baru Keluarkan, Setelah Kek Keju Suam Atau Sejuk Baru Keluarkan Kek Dari Acuan Dan Hias Dengan Sugar Powder, Kalau Nak Simpan Dalam Peti Ais Semalaman Pun Lagi Bagus, Kek Akan Jadi Makin Moist Dan Sedap.
  14. Hias Kek Mengikut Kreativiti Masing-Masing Dan Potong Kek Keju Gebu Pada Beberapa Bahagian Dan Sedia Untuk Dihidangkan, Selamat Mencuba.

Baca Juga : Resepi Kek Kukus Pelangi Sukatan Cawan

NB : Jika mahu bakar kek ni pun boleh, pastikan bakar pada suhu 160 darjah selama 40 minit kemudian turunkan suhu nya 140darjah dan teruskan pembakaran lagi selama 15 minit, gunakan kaedah water bath ( dulang oembakar diletakkan air sedikit dan atasnya baru diletakkan acuan kek ). Nak kukus dalam acuna muffin atau silicion pun boleh, lagi comel kejadianya nanti, anak-anak memang suke akan rasanya.

Demikian artikel ini kita membuat saudah akak boleh membaca manfaat artikel ini. Thank’s