Resepi Kek Kukus Pelangi Sukatan Cawan

Resepi kek kukus pelangi –  Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua. Alhamdulillah sehat sehingga kami admin swarmlit.com bisa berbagi resespi kek mudah lagi seperti biasanya. Buat masa ini kita akan membincangkan tentang resepi kek kukus Pelangi. Siapa yang tak tahu kek pelangi kukus? Sudah tentu anda semua tahu mengenai kek yang satu ini. Kek yang mempunyai rasa yang sangat lazat dengan dihiasi warna-warna indah pelangi tersebut. Kek kukus pelangi ini selain mempunyai kelazatan dan pelangi yang cantik warna, satu ini mempunyai tekstur sangat lembut apabila jadi sangat lazat dimakan.  KEK Rainbow ini saya benar-benar mempunyai dua cara yang berbeza untuk membuat IE kek kukus kek Rainbow dan Rainbow panggang. Dari segi apa-apa perasaan kedua-dua jenis kek pelangi boleh dikatakan hampir sama seperti mungkin lebih lazat di kukus dan bukannya dibakar. Dari segi membuat juga ia adalah pada memasakannya cara, Kek kukus pelangi yang membuat dengan cara kukus dan kek berbeza kek Rainbow panggang dengan panggang Rainbow, Kek bakar Rainbow membuat bahan bakar dengan menggunakan api. Tetapi di sini kita akan membincangkan resepi kek kukus Pelangi sukatan cawan bukan resepi kek bakar pelangi sukatan cawan.

kek kukus pelangi
kek kukus pelangi

Resepi kek kukus Pelangi sukatan cawan memang boleh dikatakan mudah – mudah keras, yang membuat keras kukus kek pelangi ini hanya pada proses mewarna semata-mata selain itu boleh dikatakan mudah. Resepi kek kukus pelangi mudah  adalah salah satu yang amat dicari selepas sebagai kek yang satu dikarenakan ini sangat bagus dan mempunyai tekstur yang sangat lembut dan gebu. Jadi tidak hairanlah dari resepi kek kukus pelangi yang lembut dan sedap banyak diminta oleh masyarakat. Bagi anda yang berminat untuk membuat kek kukus pelangi lembut, gebu dan sedap, kami telah membuat resepi kek kukus pelangi supaya anda boleh membuat sebuah kek kukus pelangi yang lembut dan lazat. Cuba periksa Resepi kek kukus pelangi perlahan-lahan dan mudah di bawah.

Resepi Kek Kukus Pelangi Mudah dan Lembut

Bahan – Bahan :

 1. 1 sudu besar serbuk koko
 2. 2-3 sudu besar susu segar
 3. 1 sudu kecil serbuk penaik
 4. 1 cawan mentega
 5. 3 biji telur
 6. 1 1/2 cawan tepung gandum
 7. 1 sudu kecil esen vanila
 8. 1/4 cawan susu pekat
 9. 3/4 cawan gula kastor
 10. 1/4 cawan serikaya

Cara Pembuatan kek kukus pelangi : 

 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
 2. Masukkan telur satu-satu dan pukul hingga sebati.
 3. Masukkan susu pekat, serikaya, dan vanila. Kacau hingga rata.
 4. Bubuhkan tepung gandum dan serbuk penail. Campur hingga sebati.
 5. Bahagikan adunan menjadi 7 bahagian. Letakkan pewarna berbeza ke dalam setiap adunan.
 6. Masukkan koko pada satu adunan.
 7. Sudukan selang seli adunan ke dalam mangkuk aluminium yang dah di lengser dengan marjerin dan dah di alas dengan kertas kalis minyak.
 8. Akhir sekali, tutup adunan dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam hingga masak.

Sekian artikel tentang resepi kek kukus pelangi lembut dan mudah semoga membawa manfaat untuk kalian semua yang telah membaca artikel ini. Ingat ! jangan lah berputus asa apabila anda gagal membuat kek kukus pelangi karena kami juga dulu pertama kali membuatnya pun gagal akan tetapi anda harus selalu berusaha agar anda bisa membua kek kukus pelangi sukatan cawa lembut dan mudah. Sekian dan Terima Kasih.

Selamat Mencoba