Resepi Kek Gulung Mudah Sukatan Cawan

Resepi Kek Gulung – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua. Alhamdulillah masih diberi kesehatan sehingga kami admin swarmlit.com masih bisa membahas tentang resepi kek mudah. Tetapi kali ini kita akan membincangkan tentang resepi kek gulung sukatan cawan. Resepi kek mudah banyak sekali pelbagai rasa nya, ada kek gulung coklat, kek gulung pandan, kek gulung pelangi. Secara manual mesti berbeza setiap resepi berlainan rasa seperti resepi kek coklat sudah tentu berbeza dengan resepi kek gulung Pelangi,  dan resepi kek gulung pandan. Resepi kek gulung pelangi adalah yang paling banyak pilihan yang dipilih bandingkan resepi kek gulung coklat dan resepi kek gulung pandan. Kek gulung sememangnya sangat sedap dan lembut. Secara umum perbezaan cara-cara membuat kek gulung ini sebenarnya hanya pada proses mencampurkan perisa dalam adunan. Kek gulung coklat sudah tentu berkemahiran supaya yang bercampur rasa coklat jadi yang kek coklat rasa beliau dan sudah tentu berbeza dari kek gulung pandan yang dalam resepi kek gulung pandan dicampurkan daun pandan ini telah menjadi rasa pandan. Tetapi perbezaan rasa ia mengikut kehendak anda, Semua perisai-perisai kek sudah tentu masih baik. Walau bagaimanapun, Resepi kek bergolek adalah pasti sedap walaupun bercampur dengan mana-mana perisai. Terus rujuk sahaja

kek gulung
kek gulung

Resepi Kek Gulung Mudah Sukatan Cawan

Bahan-Bahan;

 1. 1 Sudu Serbuk Vanilla
 2. 11/2 @ 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
 3. 1 Cawan Gula Kastor
 4. 1 Biji Telur
 5. 1 Cawan Minyak Jagung
 6. 1 Cawan Susu Cair
 7. Perisa / Serbuk Koko/ Buah (Ikut Suka)

Cara-Cara;

 1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
 2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
 3. Masukkan minyak, susu dan serbuk vanilla. Gaul sebati.
 4. Masukkan perisa yang disukai. Samada cecair / serbuk / buah.
 5. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
 6. Tapis semua adunan kedalam loyang. Guna penapis teh je.
 7. Kukus selama 1 jam / Bakar (180’c) selama 45 minit

Tips Tambahan;
Resepi asas kek. Cara buat kek asas.

 1. Kalau guna tepung gandum, campurkan 1 sudu teh baking powder.
 2. . Kalau tak ada serbuk vanilla, gantikan dengan esen vanilla. BWguna serbuk vanilla sebab ianya lebih wangi, dan tidak pahit jika masukkan lebih.
 3. Kalau tanak guna telur pun boleh, tapi kek nanti cam senang berkecai sikit la.
 4. Kalau bakar guna oven yang build in kat kabinet just guna 150’c je yer.
 5. Kurangkan gula kepada 3/4 cawan jika tak suka manis sangat.
 6. Susu boleh digantikan dengan susu segar. Ataupun susu tepung bancuh dengan air je.
 7. Kalau guna mixer, tak perlu tapis adunan dengan penapis kerana adunan sudah sebati.
 8. Untuk perisa, boleh gunakan perisa dalam botol kecil tu. Juga boleh masukkan perisa berserbuk seperti serbuk koko atau serbuk kopi. Boleh juga masukkan buah dan sayur yang dikisar contohnya, pisang, karot, daun pandan dan kurma (pastikan kisar bersama secawan susu tu, jangan masukkan air tambahan)
 9. Bagi perisa berserbuk seperti, serbuk koko, atau pun perisa dari buahan diblend seperti, kurma atau carrot, kurangkan tepung kepada 11/2 cawan.
 10. Tepung dimasukkan sedikit demi sedikit. Kurangkan tepung jika bancuhan adunan agak pekat. Kuantiti tepung yang sesuai antara 11/2 – 2 Cawan sahaja. Untuk kek yang dibakar, kurangkan sedikit tepung.

Baca Juga : Resepi Kek Lapis Cheese Coklat Kukus

Untuk first timer, disarankan guna tepung naik sendiri blue key. Cuba banyak kali, ejas itu ini, cuba bakar dan cuba kukus, nanti korang akan tahu bancuhan adunan yang sesuai. BW pun tak pernah pergi mana-mana kursus baking kek, just belajar dari pengalaman.

Sekian artikel ini semoga bermanfaat untuk anda semua. Terim Kasih

Selamat Mencoba